Vallankumouksellinen läsnäolo nykyhetkessä

 

Muistan vielä hetken, jolloin vuosia sitten - läsnäolon kokemuksia tutkiessani - astuin Helsingissä ulos junasta ja aloin tietoisesti kävellä pääkaupungin ytimeen suuntautuvan ihmismassan kiireistä imua vastaan. Hitaasti, hyvin hitaasti. Se oli vallankumouksellinen, kirkas oivalluksen hetki: Näinkin voi olla ja edetä! Kaikessa rauhassa, ympäristöä tietoisesti havainnoiden.

Läsnäolevassa valppaudessa, tämän hetken tietoisuudessa eläminen voi olla anarkistinen taito. Kiinassa, ja kenties muuallakin, taitaa vielä parhaillaankin olla vangittuna ihmisiä, jotka eivät ole tehneet muuta väärää kuin istuneet joukolla Taivaallisen Rauhan Aukiolla ja meditoineet. Tietoisena oleminen voi siis olla vaarallista.

Toisaalta läsnäolon taito voi myös mahdollistaa onnelliset elämänmuutokset, kestävät ideat ja innovaatiot. Olen kuullut paljon kokemustarinoita, joissa läsnäoleva hetki on pakottanut mm. irtisanoutumaan pahoinvointia aiheuttavasta työstä, jättämään päihteet tai päästämään irti toksisesta ihmissuhteesta.

Läsnäolon tila mahdollistaa uuden näkökulman, oivalluksen tai intuition siitä, mitä tehdä seuraavaksi. Ja kas, sitä seuratessaan ihminen kulkeutuukin väistämättä oikeaan suuntaan - omaansa. Joskus hän auttaa esimerkillään muitakin omiin suuntiinsa.



Pieni haitta läsnäolon kanssa seurustelussa vain on se, että se ei ole kovin mediaseksikästä. Lyhyellä tähtäimellä se ei välttämättä kasvata bruttokansantuotetta tai nosta työllisyystilastoja, koska se ei suostu palvelemaan pakkoa tai suorittamista. Läsnäolo palvelee luovuutta, ei valtaa. Se ei orjuuta ketään, toisin kuin kaupallinen kulutuskulttuuri. Kulutusyhteiskunta ei ihannoi pysähtymistä tai tietoista hitautta, pikemminkin se pyrkii houkuttelemaan sieltä pois. Se viettelee meidät informaatiotulvaan tai viihteeseen, omistusosakkeeseen tai uuden trendivempeleen hankintaan. Kulutuskulttuuria ylläpitävä taloususkonto rakastaa kilpailua, nousevia käyriä ja digiloikkia. Se suosii suuria linjoja, isoja voittoja ja mahtavia markkina-arvoja. Alati päivittyvä live-laskuri Worldometer näyttää meille esimerkiksi nyt sen, miten kannattavaa sodankäynti on. Aseteknologian tuotanto lisääntyy eksponentiaalisesti käynnissä olevien sotien vuoksi. Tämä pistää ajattelemaan, millaisessa maailmassa oikein elämme. Ja mitä sille tapahtuu, jos olisimme enemmän läsnä tässä hetkessä?

Jos uskallan pysähtyä tähän hetkeen aistimaan syksyn vähenevää valoa, kehon tuntemuksia, ympäristön ääniä ja sisäisiä tuulia, vahvistan juurtumistani ja joustavuuttani maailman melskeiden keskellä. Lisään harmoniaa.

Mitä enemmän olen läsnä, sitä paremmin pystyn maailmaan(i) vaikuttamaan. Kun rauhoitun, vaikutan ympäristööni. Kun vaikutan ympäristööni, se vaikuttaa edelleen samaan tapaan kuin veteen heitetyn kiven levittämät renkaat.

Siis hyvä ihminen, pysähdy ja tunnustele tämän nimenomaisen hetken olemusta. Opettele olemaan läsnä. Kun avaat mielesi oven tietoisemmalle olemiselle, päästät sisään valoa ja muutoksen mahdollisuuden. Tulevaisuuden muuttaminen alkaa aina nykyhetken havainnoinnista. Tarvitsemme kipeästi hyviä ideoita, jotka auttavat meitä elämään rauhallisessa yhteistyössä sekä toistemme että koko planeetan biosfäärin kanssa. Kaikki lähtee sinusta, minusta, meistä yhdessä.

Nuoruuden mielenosoitusaikoina hoettiin joskus tätä vitsikästä lausetta:"Sateen sattuessa vallankumous pidetään sisätiloissa." Nyt ajattelen, että tavallaan se on totta. Todellinen vallankumous tapahtuu sisältäpäin, mieli, ihminen, tietoisuus kerrallaan.

Kommentit

Suositut tekstit